Dag 487 Exposure of vermijding.

Exposure of vermijding van moeilijke situaties gaat vaak gepaard met gedachten. Bijvoorbeeld dat je voor een ander denkt. Dat diegene naar aanleiding van je keuze, vervolgens slecht over je denkt. Of kritisch! Of afwijzend waardoor jij je innerlijk afgewezen ervaart. Dit alles gaat vooraf aan hetgeen je wilt doen. Omdat je innerlijk voor een ander denkt en innerlijk de gevolgen ervan veronderstelt.

Als ik zelf in een omgeving ben waar mensen zijn die mijn keuze kunnen veroordelen. Een keuze die ik gewoon wil doen. Zonder innerlijk bang te zijn voor hetgeen andere mensen van mij zouden kunnen denken zijn gedachte die zich in mijn mind voltrekken. Creaties van mijn denken in tegenstelling. Ambivalentie genaamd. Gedachten om te verkennen. Bijvoorbeeld op het moment dat ik naar huis wil gaan. Vanuit de kroeg. Omdat ik zuurbranden heb en voor mezelf wil zorgen. Omdat ik me beroerd voel en gelijktijdig verwacht dat de mensen tegen mij zullen zeggen ‘drink nog één biertje mee. Eentje nog. Net als die ene keer. Toen ik’ nee’ antwoorde. Waarop de opmerking volgde ‘stel je niet aan en gedraag je niet zo ongezellig’. Doe niet zo kleinzerig.

Ik las ergens en ik citeer ‘om te leren je minder aan te trekken van wat anderen van je vinden’, daarvoor zul je toch eerst moeten weten welke innerlijke gedachten jezelf creëert. Aannames die je eerst moet verkennen. Zodat je vervolgens andere keuzes kan benoemen. Hetgeen je daadwerkelijk wilt realiseren. Toch? Of twijfel ik nog, lol. Overpeinzing over zin en noodzaak. Geen interesse in veranderen. Of toch maar wel!

Vaak is de aanleiding, of de reden van je innerlijke conflict ervaring nog niet bewust. Als je dit herkent, dan zit je in de voorfase. Het voorstadium van gedragsverandering. In deze fase ga je jouw onbewuste ambivalentie omzetten en bewustzijn ervan creëren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.