Dag 324 Besluitvaardigheid

Het fundament leggen waarmee ik bouw aan zelfgewaarzijn begint in mezelf zien met het identificeren van de aard van mijn gedachten die ik heb ten aanzien van uitstelgedrag.

Voor context zie vorige blog.

Ik vergeef mijzelf dat ik mijzelf heb toegestaan en aanvaard dat ik mijn gezichtspunt of interpretatie met betrekking tot keuzes maken en een besluit nemen, met wikken en wegen voor me uit schuif, de gedachten die ten grondslag liggen aan mijn besluiteloosheid en uitstelgedrag, aspecten van mijn geest zijn, die ik in deze blog onder ogen kom.

Als en wanneer ik met wikken en wegen niet tot een weloverwogen besluit kom, dan stop ik en adem ik. Ik realiseer me dat ik voor de keuze sta om een langlopend project uit te voeren. Voor dit project zijn meerdere vaardigheden vereist o.a. mijn mening naar voren brengen tijdens een discussie of vergadering.

Ik vergeef mijzelf dat ik mijzelf heb toegestaan en aanvaard dat ik in mijn vorige functie vast liep in mijn gedachten uit angst voor een negatieve waardering van mijn positie als ervaringswerker mijn mond hield, tijdens teamoverleg gewaar van mijn gedachten het besluit heb gemaakt dat ik niets zei om kritiek op mijn bijdrage en inzet te vermijden.

Ik vergeef mijzelf dat ik mijzelf heb toegestaan en aanvaard dat ik in mijn vorige functie tijdens groepsoverleg uit angst voor de verwachting van een afwijkende waardering op mijn bijdrage, tijdens overleg mijn mond gesloten hield, verzuimd heb om mijn bijdrage en eventuele beslissingen aan mijn collega’s te communiceren en motiveren.

Als en wanneer ik overweldigd door zelf gecreëerde angst besluit dat ik mijn motivatie niet wil communiceren, dan stop ik en adem ik.

Ik vergeef mijzelf dat ik mijzelf heb toegestaan en aanvaard de gedachte dat ik iets verzuimd heb waardoor ik denk dat ik gefaald heb mezelf veroordeel niet realiseer dat ik uit angst om te falen in dat moment niet anders kon handelen.

Als en wanneer ik uit angst om te falen besluit dat ik mijn bijdrage niet motiveer en aan collega’s communiceer, dan stop ik en adem ik.

Ik vergeef mijzelf dat ik mijzelf heb toegestaan en aanvaard dat ik door gebrek aan vertrouwen in mezelf door twijfel aan mijn eigen kunnen een voor mij specifiek standpunt uit angst voor kritiek op mijn bijdrage niet helder kon overbrengen.

Ik vergeef mijzelf dat ik mijzelf heb toegestaan en aanvaard dat ik denk dat ik door gebrek aan eigen kunnen mijn mond hou, me realiseer dat ik uit onmacht en overweldigd door negatief geladen energie in mezelf boos wordt denk dat er kritiek volgt op mijn bijdrage met name als er tijdens overleg formeel en afstandelijk gecommuniceerd wordt door dominante leiding gevende of dominante vrouwen die gezag uitstralen waarvoor ik angst heb.

Als en wanneer er tijdens overleg formeel en afstandelijk gecommuniceerd wordt door dominante leiding gevende of dominante vrouwen die gezag uitstralen waardoor ik in mezelf angst krijg en verzuim om mij bijdrage te leveren, dan stop ik en adem ik.

Ik ga mezelf de verbintenis aan als ik tijdens overleg in mijn nieuwe functie tijdens overleg angst ervaar, dan stop ik en adem ik.

Ik stel mezelf ten doel dat ik mijn bijdrage door middel van gespreksthema’s hetgeen ik voorbereid duidelijk en rustig communiceer en motiveer me realiseer dat tijdens overleg andere argumenten dan die die ik zie ter sprake kunnen komen.

Ik ga met mezelf de verbintenis aan dat afwijkende gezichtspunten bijdragen aan een uiteindelijk gezamenlijk teambesluit, hetgeen het beste is voor alle bij dit project betrokken vrijwilligers en deelnemers.

Ik ga met mezelf de verbintenis aan dat ik bij twijfel niet te snel knopen door hak en impulsief keuzes maak, maar eerst voldoende informatie verzamel voordat ik een besluit neem.

Ik ga met mezelf de verbintenis aan omdat dit bij mijn functie en verantwoordelijkheid hoort dat ik ervoor zorg dat wanneer een snel besluit noodzakelijk is, deze ook op tijd wordt genomen en stel het niet onnodig uit, al heb ik misschien niet voldoende informatie. Ik realiseer me dat ik deze vaardigheid die kenmerken heeft van impulsief handelen, weer wel bezit.

Ik realiseer me dat en ga met mezelf de verbintenis aan omdat dit een langlopend traject betreft voldoende tijd heb om problemen te definiëren omdat er een draaiboek is bij calamiteiten gewaar deze kan signaleren hierop kan anticiperen op basis van verzamelde informatie hierop weloverwogen in Hier mijn conclusies kan trekken waardoor ik mezelf en het groepsbelang effectief ondersteun en coördineer.

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s